Week 40

Where are you little one?

Ben je die grote buik en de zwangerschap stiekem zat? Dat is niet zo gek, want de laatste loodjes kunnen zwaar vallen. Terwijl je jouw buik voorheen nog wel eens gebruikte als tafeltje om iets lichts op neer te kunnen zetten, zit ‘ie je nu gewoon echt in de weg. Wij kunnen alleen maar zeggen dat je je buik nog even moet koesteren, aangezien vele vrouwen hun zwangere buik missen na de bevalling! 

Iets wat je nu wellicht ook zat bent is die oase van tijd en rust. De verveling slaat misschien wel toe, maar geloof ons: over een tijdje zul je wensen dat je de tijd had om je te vervelen ;)  Spendeer de laatste momenten van de zwangerschap aan dingen die je nog graag zonder baby wilt doen. De hele dag binnen zitten is nergens voor nodig, zolang je het maar rustig aan doet en dichtbij huis blijft, zodat je snel naar huis kunt gaan zodra de bevalling begint. Wij wensen je in ieder geval nog heel veel succes met die laatste zwangere loodjes! You can do this, momma!

Dit moet je weten!

De bevalling opwekken: wat werkt?

Eén ding is op dit moment zeker: je kunt niet meer wachten tot jouw baby er is. Al die appjes met de vraag waar dat wondertje blijft ben je ook al helemaal zat. In spanning wacht je af tot het moment daar is. Ondertussen vraag je je waarschijnlijk ook af of er manieren zijn om de bevalling op te wekken. Er bestaan heel wat theorieën hierover, waarvan de meeste helaas nooit wetenschappelijk bewezen zijn. Maar ach ja, als je toch moet wachten kun je je best aan een aantal van deze theorieën wagen ;)

Little one, kom tevoorschijn

Tips voor een sterke moeder-dochter relatie

Ben jij in verwachting van een meisje? Dan verheug je je ongetwijfeld al op de vele shopping sprees, glamorous mani’s & pedi’s en exotische lunchdates samen. Reuze gezellig natuurlijk. Een moeder-dochter relatie is dan ook enorm speciaal. Naast deze leuke activiteiten kunnen wij jullie nog een aantal andere tips voor een sterke moeder-docher relatie meegeven. Benieuwd?

Lees snel verder! 

Baby laten huilen of troosten?

De traantjes van jouw soon-to-be baby zullen hartverscheurend zijn, trust us. In het begin is het voor jou ook nog even uitvogelen wat jouw baby je duidelijk probeert te maken met deze traantjes: gaat het om honger, krampjes of misschien wel een vieze luier? No worries, want al snel genoeg zul je hier een expert in zijn. Het dilemma blijft wel: wat doe je als je baby huilt? Ook op dat vlak kunnen wij jullie voorzien in wat moederlijk advies! Spoiler alert: het antwoord is troosten.

Huil dilemma's
Jouw kindje...

Jouw baby kan er deze week zomaar voor kiezen om zich te laten zien ☺ Daar is hij of zij ook helemaal klaar voor met een lengte van ongeveer 50,5 cm en een gewicht van circa 3400 gram. De grootte van jouw kindje kun je nu vergelijken met die van een pompoen. Dat is heel wat, toch? Ook al is jouw kindje helemaal klaar voor de bevalling, het is wel een big happening voor hem of haar. Van de eerste weeën zal jouw kindje nog vrijwel niets merken – sterker nog, hij of zij slaapt daar misschien wel lekker doorheen. Zodra de weeën sterker worden en de bewegingsvrijheid van jouw baby steeds minder wordt, zal hij of zij dit zeker meekrijgen en wakker worden. Tijdens de persweeën zal er daarnaast meer druk op het hoofdje van jouw baby komen te staan, waardoor zijn of haar hartslag tijdelijk even daalt.

Je bent waarschijnlijk – ongetwijfeld, dit is eigenlijk geen vraag meer - ook enorm benieuwd naar de momenten na de bevalling vanuit het perspectief van jouw kindje. Jouw baby zal redelijk goed kunnen horen en jouw stem tevens kennen, aangezien die de afgelopen maanden al vaak genoeg te horen was. Het zicht van jouw baby zal daarentegen nog niet optimaal werken; dat heeft even tijd nodig. Ach ja, een wijs persoon zei ooit eens: Great things take time. Dat geldt hier ook. ;-)

Verder zal jouw baby het na de geboorte nog steeds comfortabel vinden om in een foetushouding te liggen. Niet zo gek natuurlijk als je zo lang gewend bent om in deze houding te liggen. Een gevalletje binnen je comfort zone blijven! Daarnaast bevinden zich schuimbelletjes, zogeheten surfactant, op de longen van jouw baby. Deze belletjes zijn belangrijk omdat ze ervoor zorgen dat de longen niet inklappen bij het uitademen. Ook zal je baby na de geboorte maar liefst 3 keer de Apgar-test krijgen. De score die uit deze test komt bepaalt hoe gezond jouw kindje is, iets wat je natuurlijk het allereerste na de geboorte wilt horen. 

En jij...

Zo ben je weer een week verder met je zwangere lijf. En nog steeds geen baby! Maak je hoe dan ook geen zorgen, want een baby die tussen de 37e en 42e week van de zwangerschap geboren wordt is nog op tijd. Wanneer je een grote placenta hebt, is de kans groot dat je wat later zult bevallen. Dit heeft ermee te maken dat een placenta met een groter formaat veel progesteron aanmaakt, wat de weeënactiviteit juist verhindert. In dat geval wordt jouw geduld simpelweg wat langer op de proef gesteld ;)

Ook zullen de controles bij de verloskundige gewoon doorgaan zolang de baby er nog niet is. Als er geen complicaties optreden zal de gynaecoloog het pas overnemen zodra de 42e week van je zwangerschap erop zit. Geeft jouw lichaam op dat moment nog steeds geen signalen af dat de bevalling gaat beginnen? Dan kan de gynaecoloog ervoor kiezen om je in te leiden en je van dat eeuwige wachten te verlossen!

De kans is wel groot dat de laatste loodjes je inmiddels erg zwaar vallen. Een druk van onder, lage rugpijn, steken in je schede: het hoort er helaas allemaal bij, maar leuk is het zeker niet. Iets waar je extra alert op moet zijn, zijn de bewegingen van jouw baby. Voel je jouw baby een stuk minder dan voorheen, of zelfs helemaal niet meer? Aarzel dan niet om je verloskundige op de hoogte te stellen. 

Luxepaarden baren vs budget sparen

Baby acné

Acné is een echte puberkwaal, toch? Mis! Ook schattige babytjes en peuters kunnen lastiggevallen worden door dit huidkwaaltje. Het is gelukkig zeldzaam, maar het kan voorkomen: 1 op de 5 baby’s heeft hier last van tussen de nul en de acht maanden. Het komt daarnaast iets vaker voor bij jongetjes dan bij meisjes. Nog voordat jouw mini geboren wordt al gewapend zijn tegen dit kwaaltje? Wij hebben uitgezocht wat wél en niet bevorderlijk is voor baby acné!

Baby skin issues

Herstel na de bevalling

Aan 't eind van de zwangerschap kun je ontzettend uitkijken naar de geboorte. Eindelijk je mini ontmoeten en ook heel fijn: afscheid nemen van je zwangere lijf. Natuurlijk kun je die dikke buik en trapjes gaan missen, maar aan de andere kant is het ook heel lekker om weer je 'eigen' lichaam terug te krijgen - vooral als je last hebt van klachten. Ontzwangeren duurt nog eens negen maanden en hier mag je ook echt de tijd nemen om te herstellen na je bevalling.

Bekijk onze tips
Dagboek van een zwangere

Het allerlaatste hoofdstukje uit dagboek van een zwangere; de bevalling. Van niet op gang komende weeën tot een weeënstorm; ik vertel je alles!

Mybabywatcher

Jouw pretecho thuis

Met de Babywatcher maak jij gemakkelijk zelf jouw eigen pretecho thuis of waar je maar wilt.

Huur de Babywatcher