Week 38

De eerste moedermelk én de laatste momenten rust!

Ben jij lekker aan het genieten van je zwangerschapsverlof? Trust us, dat is belangrijk. Enerzijds omdat je rust nodig hebt – je lichaam is immers nog steeds hard aan het werk – maar anderzijds ook omdat je deze oase van rust voorlopig niet meer zult ervaren. Je weet wel, vanwege dat kleine mensje dat straks al jouw aandacht en zorg zal opeisen ;) Jokes aside, want dat zal het natuurlijk helemaal waard zijn. Focus je nu nog even op de laatste momentjes met je partner alleen, want die zijn zeker ook waardevol. Missen er nog enkele kleine dingen van de babyuitzet? Dan is het nu het moment om dit in orde te maken. Verder heb je maar één taak: ontspannen!

Dit moet je weten!

De talrijke voordelen van voorlezen

Je hebt zelf waarschijnlijk heel wat fijne herinneringen aan voorlezen. Een verhaaltje voor het slapengaan, in de klas, of op het tapijt voor het haardvuur. Voorlezen is zeker een belangrijk onderdeel in het leven van kids, en dat is niet voor niets, want het is vermakelijk. Het heeft daarnaast ook nog eens vele voordelen op intellectueel, sociaal én emotioneel vlak. Ja hoor, win-win: het vermaak waar jouw mini – binnenkort - naar vraagt, en de opvoeding die jij graag wilt geven ;)

Les meer over voorleespret

Help: haaruitval tijdens de zwangerschap

Na de zwangerschap kun je last hebben van haaruitval. Bij sommige vrouwen is dit zelfs al tijdens de zwangerschap. Je haar wordt dunner en dunner, en je vindt overal plukken haar terug. En dat is zeker niet leuk, want je bent trots op je bos haar. De schuld ligt – alweer – bij je hormonen. Toch is dit geen gek kwaaltje. Maar hoe hebben hormonen nou precies effect op jouw haarcyclus? Wij hebben het voor je uitgezocht!

5 tips tegen haaruitval tijdens of na je zwangerschap

Kids met de auto vervoeren

Jouw wondertje zal bijna geboren worden, en dat betekent dat het eerste ritje met de auto waarschijnlijk ook al snel zal plaatsvinden. Of je nou van het ziekenhuis naar huis rijdt, even snel een boodschap bij de supermarkt moet doen of je ouders aan de andere kant van het land wilt bezoeken: er bestaan bepaalde richtlijnen voor het veilig vervoeren van jouw mini in de auto. Daarnaast zijn er ook een aantal tips die de rit voor jouw baby een stuk aangenamer kunnen maken. En uiteindelijk ook voor jullie, als ouders ;) 

Kids en auto’s: all you need to know
Jouw kindje...

Deze week heeft jouw baby de grootte van een prei bereikt, wat ongeveer gelijk staat aan 49 cm. Daarnaast heeft jouw wondertje een gewicht van circa 2900 gram. Nog een heel klein beetje groeien en dan is jouw baby klaar voor de Grote Verhuizing! Taakjes die jouw baby deze week op de planning heeft staan bestaan uit het verliezen van het laatste laagje donshaartjes, de zogeheten lanugohaartjes, en het kweken van een dikker vetlaagje. Het zal immers even wennen zijn aan de temperatuur buiten de baarmoeder! Maar geen zorgen, want met dat vetlaagje moet dat helemaal goed komen ;)

Verder heeft jouw baby zich in zoverre voorbereid op de geboorte dat hij of zij klaarligt voor jouw baarmoedermond. Een gevalletje in de startblokken staan. Een groot voordeel voor de bevalling is dat de botjes van jouw mini soepel zijn. Trust us, flexibiliteit is alleen maar fijn voor het geboortekanaal! 

Misschien heb je je ook wel eens afgevraagd waarom het hoofdje van baby’s een beetje ovaal na de geboorte is. Dit heeft ermee te maken dat het hoofdje van baby’s wat smaller tijdens de bevalling kan worden. En dat gebeurt uiteraard met een reden. Er bevinden zich namelijk twee openingen tussen de schedelbeenderen van jouw baby, ook wel fontanellen genoemd. Hierdoor kunnen de twee delen van de schedel makkelijk over elkaar heen schuiven tijdens de bevalling, waardoor het hoofdje van jouw mini beter door het geboortekanaal past. Aha, zo zit dat dus. Niets om je zorgen over te maken trouwens; die ovale vorm verdwijnt na een tijdje vanzelf.

En jij...

Net zoals jouw baby zelf, is jouw lichaam zich ook aan het voorbereiden op de komst van jouw kleine. Wat daarvoor nodig is? Moedermelk! De kans is daarom groot dat er in deze fase al een gele vloeistof uit je borsten lekt, aangezien jouw lichaam zich voorbereidt op het geven van borstvoeding. Deze vloeistof wordt colostrum genoemd, en is de allereerste moedermelk. Hier mag je best trots op zijn, aangezien deze melk rijk is aan goede voedingsstoffen waaronder eiwitten. En daar mag jouw mini straks van profiteren ;) Hoe trots je er ook op bent, misschien vind je het wel vervelend of zelfs een beetje beschamend, die natte plekken in je topje. Zoogkompressen to the rescue als je het ons vraagt!

Andere pijntjes waar je nu misschien last van hebt kunnen erop wijzen dat de bevalling eraan zit te komen. Denk hierbij aan rugpijn, maar ook een soort ‘menstruatiepijn’. Daarnaast is pijn van onderen en een druk op de anus helemaal niet gek op dit moment. Ook merk je wellicht dat je meer zuurstof nodig hebt, waardoor je tot wel 40% meer lucht per minuut zult inhaleren. Vergeet ook nooit – ook niet tijdens de bevalling: breathe in, breathe out ;)

Tips & tricks

Nare geurtjes bestrijden

Het is nog net niet zo ver, maar ook jij zult al snel genoeg – net zoals iedere moeder – beamen dat haar baby héérlijk ruikt. Lekker zoet, en verder...tja, echt een typische babygeur die met niets anders vergeleken kan worden. Maar de realiteit is natuurlijk dat je ook heel wat poepluiers weg zult moeten werken, en doekjes met wat spuug zult moeten wassen. En laat dat nou niet bepaald rozengeur (en maneschijn) zijn. Met deze onaangename geurtjes opgescheept blijven zitten is geen optie. Gelukkig maar dat er heel wat trucjes bestaan om deze nare geurtjes te bestrijden!

Wapen je met deze geurhacks

Strippen

Ben jij - al waggelend - helemaal klaar met je zwangerschap? Het internet staat vol met tips om bevallingen op te wekken, maar deze is daadwerkelijk bewezen: strippen. Onder sommige omstandigheden kan je in samenspraak met je verloskundige kiezen om je te laten strippen, om zo hopelijk de bevalling een handje op weg te helpen.

Lees hier alles over strippen
Dagboek van een zwangere

Op gesprek naar de gynaecoloog om een inleiding te bespreken. Meerdere keren strippen met veel oefenweeën, zit het er nu dan echt aan te komen?

Mybabywatcher

Jouw pretecho thuis

Met de Babywatcher maak jij gemakkelijk zelf jouw eigen pretecho thuis of waar je maar wilt.

Huur de Babywatcher