Week 30

een baby zo groot als een kitten

Weer een mijlpaal bereikt! Driekwart van de zwangerschap zit erop. Je kijkt ongetwijfeld enorm uit naar het ontmoeten van jullie nieuwste gezinslid. Indirect heb je toch al wat contact met hem of haar, door het voelen van de trapjes en de schopjes in jouw buik. Jouw baby is nu waarschijnlijk wel iets rustiger, omdat het steeds krapper in de baarmoeder wordt. Wist je dat jouw kleine nu zo groot als een kitten is? Iedere week die jouw kleine in de baarmoeder doorbrengt is enorm kostbaar: het geeft het lichaampje de tijd om volledig te rijpen en zich voor te bereiden op een leven buiten de baarmoeder. Alhoewel jij uitkijkt naar de verrijking van het gezin, kun je nu wel lastiggevallen worden door een aantal nieuwe zwangerschapskwaaltjes. Maar vergeet niet: alles voor een heel goed doel! Benieuwd wat je deze week allemaal moet regelen en weten? We got you covered!

Dit moet je weten!

Kraamzorg, check!

Heeft het intakegesprek voor de kraamzorg al plaatsgevonden? Zo niet, dan zal dit binnenkort plaatsvinden. De meeste kraambureaus plannen dit gesprek in de zevende of achtste maand van je zwangerschap in. Wanneer je zwanger bent van een eerste kindje zal dit intakegesprek bij jullie thuis plaatsvinden. Bij een tweede kindje is dit gesprek vaak telefonisch. Maar wat kun je verwachten van dit intakegesprek?

Be prepared: het intakegesprek voor de kraamzorg!

geboortefotografie

Hebben jij en je partner al besproken of jullie willen dat er een fotograaf aanwezig is bij de bevalling en de eerste uren na de geboorte? Een fotograaf kan het moment waarop jullie kleine wondertje op de wereld gezet wordt op een speciale manier op beeld vastleggen. Daarnaast is het ook mooi om de allereerste uren van de gezinsuitbreiding op beeld te hebben. Leuk voor later! 

Kraamvisite: how to

Nu de geboorte van jullie kleine in zicht is, denk je waarschijnlijk ook al na over de kraamperiode, en het kraambezoek. Misschien kijk je er wel naar uit om op verschillende momenten bezoek te ontvangen van familie en vrienden (en dus ook meerdere keren te genieten van beschuit met muisjes, duh). Misschien vind je het juist fijn om een babyborrel te organiseren, waarbij je een wat grotere groep familie en vrienden in één keer uitnodigt om het nieuwste gezinslid te bewonderen. It’s up to you!

Jouw kindje...

Op dit moment heeft jouw kindje een lengte van ongeveer 38 cm en een gewicht van circa 1300 gram. Dat betekent dat jouw kindje zo groot als een komkommer en zo zwaar als een kitten van 12 weken oud is. Jouw baby lijkt er nu uit te zien alsof hij of zij klaar is om de buitenwereld te betreden: de huid is roze en niet meer doorzichtig, het lichaampje lijkt sterk te zijn en voldoende geoefend te hebben om klaar te zijn voor het leven buiten de baarmoeder. Toch is dit nog een illusie, aangezien de organen nog moeten rijpen en het temperatuursysteem nog niet voldoende ontwikkeld is. Dit betekent dat jouw baby zichzelf nog niet warm zou kunnen houden bij een vroeggeboorte, en een tijdje in een couveuse zou moeten doorbrengen. Daarom is het voor de baby beter om nog even veilig in mama’s baarmoeder te verblijven, waar de omstandigheden heerlijk zijn!

Naarmate jouw baby groeit, zal er steeds minder plek in de baarmoeder voor hem of haar zijn. Dit zul je ook merken aan het bewegen van jouw baby, hetgeen een stuk rustiger zal zijn. Maar geen volledige rust! Ondanks dat het voor jouw baby redelijk krap wordt, zou je zijn of haar bewegingen nog steeds moeten voelen. Maak jij je zorgen omdat je een stuk minder trapjes van jouw baby voelt? Aarzel dan niet en neem contact op met jouw verloskundige.

Over de ligging van jouw baby gesproken: de kans is groot dat je baby inmiddels met het hoofdje naar beneden ligt, hetgeen ook wel een hoofdligging genoemd wordt. Ongeveer 75% van de baby’s ligt namelijk rond de 30 weken in hoofdligging. Ligt jouw baby nog met zijn of haar billetjes naar beneden in een stuitligging? Daar kan de komende weken nog verandering in komen. Wanneer jouw baby rond de 36 weken nog steeds in stuitligging ligt, kan de verloskundige jou adviseren om de baby met handen te laten draaien door uitwendige versie.

De donshaartjes op de huid van jouw baby moeten nu plaatsmaken voor heel wat huidsmeer (vernix), en zullen daarom uitvallen. Zeg maar gedag tegen deze donsjas. Wanneer de donshaartjes uitvallen, belanden ze in het vruchtwater en ook in de darmen van jouw baby. Dit kan zeker geen kwaad, maar is juist een goede oefening voor de darmen. Baby’s die te vroeg geboren worden hebben vaak nog wat van deze donshaartjes op hun lijfje. En deze donshaartjes zijn stiekem wel schattig, toch?

En jij...

Nu het einde van de zwangerschap in zicht is, kunnen allerlei nieuwe zwangerschapskwaaltjes om de hoek komen kijken. Zo zou je last kunnen hebben van een doof gevoel in de vingers en handpalmen, net zoals tintelende vingers. Dit heeft te maken met een toename aan de hoeveelheid vocht in jouw lichaam. In de meeste gevallen neemt het vocht met maar liefst 40% toe. Vocht in de pols kan ervoor zorgen dat een zenuw bekneld wordt, met als gevolg tintelende vingers en een doof gevoel. Dit wordt ook wel het carpaal-tunnelsyndroom genoemd. een blaas die zich op hoog tempo blijft vullen kunnen helaas wel nog aan de deur kloppen. Oh ja, obstipatie hoort daar ook nog bij. De organen in je buik moeten nou eenmaal ruimte maken voor een klein wondertje en hebben daardoor zelf minder ruimte.

Rond 30 weken zwangerschap zou je ook last kunnen hebben van aambeien. Het is niet het meest gezellige onderwerp, maar weet dat je zeker niet de enige bent die hier last van heeft: maar liefst 85% van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Tijdens de zwangerschap kunnen aambeien ontstaan door obstipatie, maar ook door toenemende druk in de buikholte vanwege de groeiende baarmoeder. Daarnaast spelen zwangerschapshormonen hier ook (weer) een rol in. 

Voel jij je vermoeid en zwak? Dit zou kunnen duiden op een ijzertekort. Rond de 30 weken zwangerschap zal de verloskundige standaard nog een keer jouw ijzertekort controleren. Een ijzertekort (en bloedarmoede als gevolg hiervan) is helaas een veelvoorkomend zwangerschapskwaaltje, en wordt vanwege zijn symptomen vaak verward met reguliere zwangerschapskwaaltjes. Eet daarom gevarieerd, en neem voldoende rust. Vergeet niet om, naast het wondertje in jouw buik, ook jezelf in de gaten te houden, en te luisteren naar jouw lichaam. Uiteindelijk is dit ook beter voor jouw baby ;)

Naast deze vervelende zwangerschapskwaaltjes, zou je ook last kunnen hebben van nesteldrang. Is het bij jou al zover? Het huis continu poetsen, alle kastjes en rekjes opbergen, de schilderijen en fotolijsten kaarsrecht hangen en alle babyspullen 10 keer wassen. Als jij jezelf hierin herkent, heb jij waarschijnlijk last van nesteldrang. ‘Last’ is een groot woord, want laten we eerlijk zijn: vergeleken met andere (pijnlijke) kwaaltjes valt dit reuze mee. Je zorgt er simpelweg voor dat het ‘nestje’ klaar is zodra de kleine arriveert. Vergeet te midden van dit alles niet om regelmatig rust te nemen, aangezien jouw lichaam al druk aan het werk is om de laatste stappen van het creëren van een mensje te voltooien.

Luxepaarden baren vs budget sparen

lampen voor de babykamer

Goede verlichting voor de babykamer is onmisbaar. Zo is zacht licht belangrijk wanneer jij jouw baby ’s nachts voedt. Daarom is het handig om te kiezen voor verlichting met een dimmer. Een nachtlampje kan ook goed van pas komen, zodat de babykamer niet pikkedonker is. Geen idee waar je kunt slagen voor deze verlichting en welke je het beste kunt gebruiken? Wij hebben tips voor het verlichten van de babykamer!

Light it up

Zo verhoog je jullie weerstand

Als je kleintje net geboren is, kunnen jullie allebei last hebben van een mindere weerstand. Niet gek: je mini moet nog een weerstand gaan ontwikkelen tegen alles en jij hebt een topprestatie neergezet die veel van je energie heeft gekost. Ook in je zwangerschap heb je vaak een minder goede weerstand en kun je meer vatbaar zijn voor dingen. Geen slecht idee dus om je weerstand een boost te geven!

Boost je weerstand
Dagboek van een zwangere

Het spannende aan deze weken is dat je aan alles merkt dat het einde in zicht komt. Hello buik, boobs én stretchmarks, jullie aanwezige groei is niet meer te missen.

Mybabywatcher

Jouw pretecho thuis

Met de Babywatcher maak jij gemakkelijk zelf jouw eigen pretecho thuis of waar je maar wilt.

Huur de Babywatcher