Week 35

Zwangerschapsincontinentie, ongeduld en vetlaagjes

Yaay, weer een week verder en dus een week dichter bij het ontmoeten van jouw kleine spruit! Dit wordt ongetwijfeld de meest bijzondere ontmoeting ooit. Toch zul je nog even moeten wachten, hoe moeilijk dat ook is met jouw groeiend ongeduld. Jouw mini is er namelijk nog niet helemaal klaar voor om te wonen op de buitenwereld: alhoewel de meeste organen volledig ontwikkeld zijn, moet le bébé toch nog een stukje groeien. Wanneer jouw baby er deze week onverwachts toch al voor zou kiezen om mama en papa te begroeten, zou de bevalling in het ziekenhuis plaats moeten vinden en zou jullie kleine een korte tijd in de couveuse moeten blijven. 

Zelf ben je waarschijnlijk al volop bezig met die ene spannende gebeurtenis: de bevalling. Jouw verloskundige zal je van heel wat info voorzien die jou helpt om je voor te bereiden op de bevalling. Het is ook fijn om jouw wensen vast te leggen in een geboorteplan, mocht je dat nog niet gedaan hebben. Wat je verder nog moet weten deze week? Lees snel verder ;)

Dit moet je weten!

Say no to stress

Stress tijdens de zwangerschap is niet goed voor jou én de baby, maar zwangerschap is tegelijkertijd ook een spannende periode die vaak vergezeld wordt met best wel wat stress en zorgen. Best ironisch, hè? Zorgen over hoe je alle ballen hoog zult houden als moeder en over hoe je jouw mini het beste kunt beschermen tegen al het gevaar in de wereld komen je misschien wel bekend voor. Maar wat zijn de gevolgen van deze stress, en hoe kun je het beperken?

Stress in de zwangerschap vermijden

Mama-zijn en psychologische veranderingen

 Het moment waarop je een nieuwe rol op je neemt is bijna daar: de rol van mama! En dat mama-zijn zorgt voor heel wat psychologische - en soms praktische – veranderingen. Zo ervaar je als mama bear een soort trots die je nog nooit eerder gevoeld hebt. Waarschijnlijk ontdek je als mama ook nieuwe talenten waarvan je nooit eerder hebt geweten dat je die tot je beschikking had, maar die erg handig blijken te zijn. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Bekijk hier de 10 manieren waarop het mama zijn jou verandert

Bevalbad huren

Wanneer een baby geboren wordt in water, is dit de makkelijkste overgang voor jouw kleintje. In het ziekenhuis kun je vragen naar een bevalbad, maar ook thuis kun je hier - indien medisch mogelijk - gebruik van maken. Je kunt namelijk een bevalbad huren. Zorg dat je 'm uiterlijk in week 36 besteld, dan heb je 'm altijd op tijd in huis!

Jouw kindje...

Deze week kun jij met trots zeggen dat je zwanger bent van een baby die zo groot is als een honingmeloen! Dat is gelijk aan een lengte van ongeveer 46.5 cm en een gewicht van circa 2250 gram. Maar dit is nog niet het einde, want jouw baby heeft de tijd om hier voor de geboorte nog enkele centimeters aan toe te voegen ;) De hersenen van jouw mini zijn ook nog volop bezig met ontwikkelen. Uiteraard zal de geboorte niet het eindpunt van de ontwikkeling van de hersenen zijn. Dat zal nog een behoorlijke tijd daarna doorgaan! Kleine Einstein, here we come ;) De ontwikkeling van de meeste andere organen zit er daarentegen wel al op. Denk bijvoorbeeld aan de lever, die zich stort op het omzetten van afvalstoffen in niet-schadelijke stoffen. Deze afvalstoffen kunnen ook via de lever – net zoals via de gal - naar de darm gaan, om daarna uitgescheiden te worden. Daarnaast werken de nieren ook al volop. Die zijn druk bezig met het produceren van mini-plasjes. Het klinkt misschien niet heel fris, maar deze plasjes belanden in het vruchtwater, dat jouw baby vervolgens drinkt. It’s all part of the process.

Iets anders dat nu nog goed aan het groeien is, zijn de laagjes vet van jouw mini. Deze lagen moeten jouw mini na de geboorte beschermen tegen de kou. Logisch, want het was natuurlijk heerlijk warm in mama’s baarmoeder! Op dit punt in de zwangerschap zal de verloskundige ook aan je buik voelen om te weten wat de ligging van jouw baby is. Als ze dit niet met zekerheid kan zeggen, zal ze een echo maken. Geen straf natuurlijk, want dan kun jij jouw mini nog een keer zien ☺ 

En jij...

Lig je in een deuk met je hubby tijdens het bekijken van oude babyfoto’s, en voel je een klein plasje ontsnappen? Dat is natuurlijk vervelend, maar helemaal niet gek! Het heeft zelfs een naam: zwangerschapsincontinentie. Zwangerschapshormonen zorgen er nou eenmaal voor dat jouw spieren en kraakbeen wat slapper worden, allemaal zodat jouw mini straks makkelijker geboren kan worden. Dit heeft als minder leuk gevolg dat de sluitspier van jouw plasbuis ook verslapt. Daarnaast oefen je met lachen – of hoesten, of niezen etc. – druk uit op je onderbuik, waardoor je wat urine kunt verliezen. Iets wat jou misschien kan helpen hierbij, is het trainen van je bekkenbodemspieren. Hierdoor zou zwangerschapsincontinentie voor een deel al verholpen kunnen worden!

Helaas kunnen er nog wat andere vijanden in de vorm van zwangerschapskwaaltjes zijn die jou lastigvallen. Denk hierbij aan opgezwollen enkels en voeten, doordat je lichaam te veel vocht vasthoudt. De huid kan in dit geval ook strak aanvoelen. Daarnaast is brandend maagzuur een veelvoorkomend kwaaltje. Wanneer je hier nu last van hebt, heeft dit te maken met jouw groeiende baarmoeder. Deze drukt tegen andere organen aan, waardoor er wat maagzuur in je slokdarm terecht kan komen. Allemaal gevalletjes “de laatste loodjes wegen zwaar”. Wij kunnen alleen maar zeggen: nog even volhouden knappe mama, en verwen jezelf genoeg!

Luxepaarden baren vs budget sparen

Tijd voor wat ontspanning: dit instagram account wil je volgen

Spoiler alert: het heeft met Barbie te maken, maar dan wel met een geweldige kant die je nog nooit eerder van haar hebt gezien. Een kant die wij stiekem veel leuker vinden en waar we ons veel meer in herkennen! Dus hup, tijd voor wat ontspanning! Beentjes omhoog - en volgen maar.

Bekijk dit hilarische Instagram account

Baby bath time

Of jouw mini nou van badderen houdt of eerder de neiging heeft om te krijsen wanneer het tijd is voor een badje, een babybadje zul je nodig hebben. En laten we jullie één ding vertellen: babybadjes scoren hoog op cuteness. Geen zin om uren op Google te spenderen om de leukste babybadjes te vinden en te vergelijken? Dat is gelukkig ook niet nodig, want wij helpen een handje!

Bekijk onze favoriete babybadjes
Dagboek van een zwangere

Mijn verlof is begonnen en dat trappen we af met een zwangerschapsshoot. Ook het bevalplan is besproken, want langzaam is de geboorte in zicht. Wat zet je nu in zo'n geboorteplan?

Mybabywatcher

Jouw pretecho thuis

Met de Babywatcher maak jij gemakkelijk zelf jouw eigen pretecho thuis of waar je maar wilt.

Huur de Babywatcher