Week 29

Kun jij jouw benen nog zien?

De kans is groot dat jouw buik zo gegroeid is dat jouw benen (tijdelijk) niet meer zichtbaar voor jou zijn. Als je last hebt van spataderen op jouw benen, vind je het waarschijnlijk niet zo erg dat je jouw benen niet meer kunt aanschouwen. Ook zijn veel zwangere vrouwen redelijk vergeetachtig op dit moment in de zwangerschap. Maak je geen zorgen, het is je vergeven! Op het vlak van de liefde merk je misschien ook wat veranderingen, simpelweg omdat je enorm veel bezig bent met de zwangerschap, de bevalling en het moederschap. Probeer daarom regelmatig tijd te maken voor jouw partner, zodat jullie samen quality time kunnen doorbrengen. En jouw baby? Zijn of haar overlevingskansen buiten de baarmoeder nemen deze week weer toe, al is het voor de baby nog steeds beter om de komende tijd te genieten in de veilige baarmoeder. Benieuwd wat je deze week allemaal moet regelen en weten? Lees snel verder!

Dit moet je weten!

Inlegkruisjes: een no-go tijdens je zwangerschap

Gebruik jij wegwerpinlegkruisjes tijdens de zwangerschap om een kleine hoeveelheid urine of afscheiding op te vangen? Dit kan best gevaarlijk zijn. Wegwerpinlegkruisjes kunnen namelijk gaan broeien, en resulteren in jeuk of zelfs een schimmelinfectie. Vind jij het toch fijn om inlegkruisjes te gebruiken? Gebruik dan katoenen inlegkruisjes, die je wel veilig kunt gebruiken. Health first!

Babyuitzet: completed or to be completed

Is jouw babyuitzetlijst compleet, en ben jij al geslaagd voor ieder product op jouw lijstje? Of moet jij nog een aantal items van het lijstje afvinken? In het laatste geval is het een goed idee om daar deze week wat tijd aan te besteden. Iets wat je absoluut niet wilt is in de laatste weken van jouw zwangerschap stressen om de laatste items op de lijst te scoren. Better early than late ;) 

Bekkenpijn

Je bent er bíjna; je kindje is binnen 3 maandjes bij jullie! Helaas merken veel vrouwen dat ook aan hun bekken die steeds meer pijn doet. Tip van onze ervaringsdeskundige hier bij Babywatcher: koop een kersenpittenkussen, maak gebruik van een yogabal, probeer zoveel mogelijk rust te nemen en bezoek de bekkenfysio voor wat oefeningen en massages. Het zal er helaas niet weg mee gaan, maar het kan de pijn nét iets verlichten.

Lees meer tips tegen bekkenpijn
Jouw kindje...

Op dit moment is jouw kindje ongeveer 38,5 cm lang en heeft hij of zij een gewicht van circa 1150 gram. Dit betekent dat jouw kindje zo groot als een cantaloupe meloen en zo zwaar als een laptop is. Op basis van het uiterlijk van jouw baby, zou je waarschijnlijk denken dat hij of zij klaar is om de buitenwereld te betreden. Toch is het nog steeds beter dat jouw kindje de komende weken nog in de aangename en veilige baarmoeder blijft wonen. De groei is namelijk nog volop bezig en de organen zijn nog niet volledig rijp. Je moet nog even geduld hebben voordat jij jouw creatie kunt ontmoeten ;)

Daarnaast vindt er een belangrijke ontwikkeling plaats in het zenuwstelsel van jouw baby. Myeline, een vettige stof die ervoor zorgt dat zenuwimpulsen met hogere snelheid doorgegeven kunnen worden, omhult de zenuwen nu. Over het hoofd en het brein van jouw baby gesproken, die groeien nog steeds. Jouw baby kon vorige week ook al goed zien, horen, voelen en proeven, en deze ontwikkeling gaat deze week verder: de hersencellen worden verder toegespitst op deze verschillende zintuigen. Verder sturen de hersenen van jouw baby de lichaamstemperatuur en ademhaling aan, en zorgen ze ervoor dat jouw baby nu een vast ritme krijgt als het om slapen gaat. Dit zul je ook aan zijn of haar bewegingen merken: bepaalde uren van de dag zal jouw baby heel actief met bewegen zijn, terwijl hij of zij het op bepaalde andere momenten rustig aan doet.

Wist je dat de persoonlijkheid en het karakter van jouw baby zich steeds meer ontwikkelen? Dit heeft ook te maken met het rijpen van de hersenen. Eén ding is zeker, lief zal ongetwijfeld een karaktertrek van jouw baby worden. De ontwikkeling van de smaakpapillen verloopt ook heel goed, want jouw baby kan nu zoete van zure smaken onderscheiden. Daarnaast is bot nu het grootste bestanddeel van het skelet, in plaats van zacht kraakbeen. Jouw baby wordt dus steeds sterker! Dit natuurlijk allemaal om straks goed voorbereid de echte wereld te betreden.

En jij...

De kans bestaat dat jij rond 29 weken zwangerschap wederom een echo krijgt aangeboden. Dit is de groeiecho, die zoals de naam zelf al zegt, focust op de groei van jouw baby. Ook wordt de hoeveelheid vruchtwater en de gezondheid van de placenta gecheckt. Bij sommige verloskundigenpraktijken krijg jij deze echo standaard aangeboden, terwijl andere praktijken deze enkel aanbieden wanneer jij een verhoogd risico hebt om een te kleine of te grote baby te krijgen. Ook leuk; rond deze week kun je nog een 3D echo uit laten voeren. Bewaar de foto goed om later terug te kunnen kijken of ’t een beetje leek!

De zwangerschap heeft een behoorlijke impact op jouw lichaam, en kan soms ook resulteren in een hoge bloeddruk of zelfs een zwangerschapsvergiftiging. Bij alle zwangerschapscontroles wordt jouw bloeddruk gemeten, om er snel bij te zijn wanneer jij vervelende lichamelijke klachten ontwikkelt als gevolg van de zwangerschap. Ook zou je last kunnen hebben van benauwdheid, doordat jouw groeiende baarmoeder tegen je ribben drukt. 

Om nog maar even verder te gaan met het opsommen van kwaaltjes: Heb jij last van spataderen aan jouw benen? Deze ontstaan doordat jouw lichaam meer bloed aanmaakt en vanwege veranderende hormonen. Wees getroost, want meestal verdwijnen ze na de bevalling grotendeels. Waarschijnlijk wil je er tijdens de zwangerschap ook al van af zijn. Probeer daarom voldoende te bewegen, lang zitten te vermijden en leg bij het zitten of liggen een kussen onder jouw benen, om deze wat te verhogen. Zorg goed voor jezelf!

Luxepaarden baren vs budget sparen

Voorbereiding is het halve werk

Wij kunnen met een gerust hart zeggen dat we ze gevonden hebben, die unieke kraamhapjes. Of je nou zelf kraambezoek ontvangt, of bij iemand anders op kraamvisite gaat: deze 10 kraamhapjes krijgen douze points voor originaliteit én smaak! Enne... laat ze natuurlijk maken door iemand anders! ;-)

Bekijk deze unieke kraamhapjes

Make skincare a priority

Tijdens de zwangerschap merk je dat jouw huid ook verandert: de één is blessed met een zwangerschapsglow, en de ander krijgt helaas te maken met diverse huidproblemen, zoals acné. De meeste huidverzorgingsproducten kun je gewoon blijven gebruiken tijdens de zwangerschap, maar er zijn toch wat uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Wij hebben de fijnste beauty behandelingen voor pregnant ladies geselecteerd.

Bekijk onze favoriete beautybehandelingen voor zwangeren
Dagboek van een zwangere

Hét meestgegeven advies tijdens een zwangerschap is zonder twijfel rust. Met of zonder kwaaltjes is het al belangrijk om te rusten en je grenzen te respecteren, maar door mijn bekkeninstabiliteit heb ik hier nog veel meer aan moeten toegeven. En deze week was voor mij toch wel het bewijs dat het geen ongegrond advies is.

Mybabywatcher

Jouw pretecho thuis

Met de Babywatcher maak jij gemakkelijk zelf jouw eigen pretecho thuis of waar je maar wilt.

Huur de Babywatcher