Week 21

Over de helft én tijgerstrepen

Is je bump al flink aan het groeien? Door de groei van je buik kan er striae ontstaan. Veel mama’s maken zich zorgen over deze tijgerstrepen, maar eigenlijk zijn ze alleen maar een mooie herinnering aan de prestatie die je op dit moment levert. En onthoud: je krijgt een baby. ♥ Dáár doe je het toch allemaal voor! Nieuws waar we je gegarandeerd blij mee maken: die meest fabulous gloed komt eraan of misschien heb je ‘m al… Hallo ‘pregnancy glow’. Je straalt mama! Het perfecte moment dus om wat leuke, nieuwe zwangerschapsproof outfits te shoppen. Altijd leuk toch? Dus, show je buik en laat die glow maar lekker komen.

Niet alleen je buik (en baby’tje) groeit, maar ook je to-do list begint inmiddels uit te dijen. Heb je al wat to-do’s afgevinkt? Wij hebben in ieder geval weer nieuwe tips voor je klaarstaan. Go, go, go!

Dit moet je weten!

Babykamer: voorpret

Heb je de babykamer al bijna af, ben je nog aan het dromen op Pinterest of heb je nog geen flauw idee hoe en wat? Geen zorgen! Het is in ieder geval fijn om dit straks af te kunnen vinken. Maar eerst: de meubels een plek geven, die schattige ieniemienie kleertjes inruimen en heerlijk wegdromen bij het idee dat je hier over een aantal maanden met je wondertje in je armen staat.

Inspo voor het inrichten van de meest schattige en praktische babykamers!

Zwangerschapscursus: wel of niet

Weet je al of je een zwangerschapscursus wilt doen? In je uppie of misschien wel samen met je partner? Zo ja, dan kun je je het beste op tijd inschrijven. Het waardevolle van een zwangerschapscursus is dat je leert om je lichaam te ontstpannen tijdens de zwangerschap en bevalling en hoe je weeën kunt opvangen. Maar je leert eventueel ook om je grenzen aan te geven en eens goed na te denken wat je verwacht van de bevalling en wat je graag zou willen.

Lees meer over een zwangerschapscursus volgen

Vaderschapsverlof

Wist je dat je 16 weken recht hebt op verlof? Namelijk 4 tot 6 weken voor de uitgerekende datum en 10 tot 12 weken na de bevalling. Enne, je partner heeft na de geboorte van de kleine natuurlijk ook recht op verlof. Gelukkig maar, want zo krijgt de vader ook hechtingstijd met zijn baby (en zijn nieuwe rol als vader).

Lees meer over vaderschapsverlof
Jouw kindje...

Zo groot als een granaatappel, bijna 27 centimeter en 370 gram – jep, de baby op dit moment! De baby groeit lekker door op een rustig tempo. Qua groei ligt de focus rond deze termijn vooral op de ontwikkeling van de organen. Er komt een witte, vettige laag over de huid van je baby, genaamd huidsmeer ofwel vernix. Dit laagje beschermt tegen het vruchtwater en infecties. En als je 21 weken zwanger bent krijgen de bewegingen, hartfrequentie en ademhaling van je kleintje een vast dagelijks ritme. Je baby heeft zelfs al een favoriete slaaphouding. Hoe lief!

Jeetje, wat is die kleine sportief! Heeft hij dat van jou? Soms lijkt het wel alsof de kleine druktemaker in je buik de hele dag beweegt en aan het oefenen is met salto’s, zwaaien en koprollen maken. Wist je trouwens dat de baby het meest energiek is als jij lekker rustig in bed of op de bank ligt? Als jij actief bent, dan wordt de baby juist heerlijk in slaap gewiegd door je bewegingen.

En jij...

Mijlpaal: je bent al over de helft! Heb je al een harde buik gevoeld? Een harde buik doet geen pijn, maar kan wel een beetje vervelend voelen. Je buik, eigenlijk baarmoeder, wordt hard zodra er te veel spanning op staat. Je baarmoeder is namelijk een spier en kan, net als andere spieren, overbelast raken. Bijvoorbeeld door de snelle groei van de baby of als je stress hebt. Harde buiken kunnen geen kwaad, ook niet voor de baby. Maar het kan wel een teken zijn om rustiger aan te doen. Dus mocht je veel last hebben: ga lekker op de bank liggen met je favoriete serie!  

Ook kunnen de harde buiken die je voelt oefenweeën zijn. Jep, je baarmoeder moet namelijk alvast trainen voor de bevalling. Wat een krachtpatser he? Deze zogenoemde Braxton-Hicks weeën duren gemiddeld 30 seconden en bereiden je baarmoeder dus alvast voor op echte weeën.

Dit zie je op een echo

In deze week krijg je de baby nog geheel ‘in beeld’ tijdens een echo. Je ziet je baby bewegen, duimen, slikken en met z’n teentjes spelen! Trouwens heb je al met eigen ogen gezien of het een jongetje of meisje is?

100% onderdompelen in je zwangerschap

Je kent vast wel die dagen dat je helemaal nergens zin in hebt, behalve relaxen. Productief zijn, wat is dat? Juist ja. Je hebt gewoon zin om lekker op de bank te kruipen met dekentje en een fijn boek! Geen inspiratie? (Ja, die zwangerschapshormonen doen ook wat met je creatieve brein.) No worries, want wij hebben de 7 leukste zwangerschapsboeken voor je op een rijtje gezet!

Bekijk de leukste zwangerschapsboeken
Dagboek van een zwangere

Het aangeven van grenzen tijdens je zwangerschap, hoe doe je dat precies? En het taboe op 'horen te genieten tijdens je zwangerschap'.

Mybabywatcher

Jouw pretecho thuis

Met de Babywatcher maak jij gemakkelijk zelf jouw eigen pretecho thuis of waar je maar wilt.

Huur de Babywatcher