Week 28

Time to level up, het laatste trimester!

Yes, you made it: het laatste trimester is aangebroken! Laat het aftellen maar beginnen, want over een tijdje zal jouw gezinnetje uitgebreid worden. Waarschijnlijk ben jij nu heerlijk aan het genieten van de schopjes van jouw baby. Hoe krachtig de bewegingen zijn, en hoe vaak je ze per dag voelt, verschilt per zwangerschap. Een minder leuke mededeling is dat het derde trimester vergezeld kan worden door meer zwangerschapskwaaltjes dan het tweede trimester. Onthoud dat het grootste gedeelte van de zwangerschap erop zit, en dat jij dit laatste trimester ook absoluut aankunt. 

Nu je het derde trimester aangetikt hebt, heb je hoogstwaarschijnlijk al heel wat zaken voor de baby geregeld. Toch kun je iedere week weer een aantal nieuwe zaken toevoegen aan jouw lijstje, die jij moet regelen of simpelweg moet weten. Zo ook deze week ;)

Dit moet je weten!

Oh my cheese

Tjidens je zwangerschap moet je bepaalde geliefde fromages even laten staan. Teleurstellend. Maar er zijn bepaalde kazen die je wel mag verslinden mét een mini in je buik! Wij zochten het voor je uit, wel zo gemakkelijk!

Lees welke kazen je mag eten

Kids & honden: yes or no?

Denk jij erover om een hond te nemen als gezinsuitbreiding naast jullie baby? Net zoals veel dingen in het leven heeft het hebben van een huisdier naast een klein kind zowel voor- als nadelen, die je goed zou moeten overwegen voor het aanschaffen van een huisdier. Heb jij al een huisdier? Bereid jouw harige vriend dan al voor op de komst van jullie baby. 

Lees meer over honden & kinderen

Zwangerschapsjeuk

Word jij lastiggevallen door enorme jeuk tijdens je zwangerschap? Niemand houdt van jeuk, maar tijdens de zwangerschap is dit extra ellendig. Vaak komt deze jeuk voor op de delen van het lichaam die groeien tijdens de zwangerschap. Laat het wel een troost zijn dat deze jeuk volledig onschuldig is. Maar wat kun je doen om deze jeuk te verminderen? 

Lees wat je kunt doen om deze jeuk te verminderen
Jouw kindje...

Op dit moment weegt jouw baby ongeveer 1000 gram en is hij of zij circa 36 cm lang. We houden van vergelijkingen, en daarom is het leuk om te weten dat jouw baby zo groot als een aubergine en zo zwaar als een pak suiker is. Er is op dit moment in de zwangerschap ook verschil in gewicht tussen jongetjes en meisjes. Ben jij voor de eerste keer zwanger? Als je in verwachting van een jongetje bent, weegt jouw baby tussen de 1030 en 1190 gram. Een meisje? Dan weegt jouw baby tussen de 960 en 1110 gram.

De huid van jouw baby maakt nu huidsmeer aan. Dat gebeurt natuurlijk niet voor niets: huidsmeer zorgt ervoor dat de huid niet uitdroogt. Dit betekent wel dat de donshaartjes plaats moeten maken voor deze huidsmeer. Ook zijn de lichaamsverhoudingen enorm verbeterd: het hoofdje is niet meer te groot ten opzichte van de rest van het lichaam. Dit zal hetzelfde blijven tot de geboorte. Ja, jouw baby ziet er steeds meer uit als een mini mensje. Tijdens de komende weken worden enkel nog de puntjes op de i gezet en dan is jouw kleine klaar om zijn trotse papa en mama te ontmoeten ;) Daarnaast zijn de zintuigen nu goed ontwikkeld. Zien, horen, voelen en proeven behoren inmiddels tot de basis skills van jouw baby. Golfpatronen van de hersenen kunnen laten zien dat jouw baby volop luistert naar geluid in jouw omgeving, maar ook in jouw lichaam. De oogjes zullen ook steeds meer opengaan. Misschien hoop je stiekem op helderblauwe oogjes, of juist op bruine doordringende oogjes. Benieuwd naar de definitieve oogkleur van jouw baby? Dan moeten we je helaas teleurstellen, want die kan nog wel een tijdje veranderen! De kans is wel groot dat jouw kindje de oogkleur (in grote mate) behoudt die hij of zij bij de allereerste verjaardag heeft. 

Het kraakbeen van jouw baby begint langzaam maar zeker te veranderen in sterk bot. De enige uitzondering is de schedel, die nog redelijk zacht zal blijven. Dit is belangrijk voor een soepele bevalling (en dat willen we allemaal). Na de geboorte zal de schedel wel hard worden. Ook is er nu sprake van de REM-slaap bij jouw baby. Deze slaapfase wordt ook wel de droomslaap genoemd, omdat je in deze fase droomt. De REM-slaap zal over een tijd enorm belangrijk zijn, omdat het jouw baby zal helpen om indrukken van overdag te verwerken en een plaatsje te geven. Dit is dan weer belangrijk voor onder andere het geheugen en een goede mood ☺ 

En jij...

Hoe vaak per dag voel jij jouw baby? Iedere mommy to be zal hier weer een ander antwoord op geven, aangezien iedere vrouw en iedere baby anders is. Wel is het zo dat je jouw baby iedere dag zou moeten voelen. Voel je je baby even niet? Dan ben je misschien te druk bezig. Neem de tijd om even rustig aan te doen en focus je op het voelen van de schopjes van de baby. Ook kun je proberen om contact te maken met de kleine door met je handen over je buik te wrijven terwijl je ligt. Maak jij je zorgen omdat je je baby niet meer voelt, zelfs wanneer jij rust neemt? Neem dan contact op met je verloskundige.

Naast de leuke en bijzondere dingen die je meemaakt tijdens de zwangerschap, kun je nog steeds lastiggevallen worden door zwangerschapskwaaltjes. In het derde trimester kunnen er weer een hele hoop klachten bijkomen. Zo ook opvliegers, wat gepaard kan gaan met overmatig zweten. De kans is groot dat je hier met name ’s nachts last van hebt. Tijdens de zwangerschap heb je een verhoogde doorbloeding en een lagere bloedsuikerspiegel, wat ervoor kan zorgen dat jij last hebt van opvliegers en meer zweet dan normaal. Daarnaast kunnen zwangerschapshormonen (bestaat er een kwaaltje waarvan je ze niet de schuld kunt geven?) en een hogere stofwisseling de oorzaak van deze opvliegers zijn. 

Hyperpigmentatie is tevens een veelvoorkomende kwaal. Vele zwangere vrouwen hebben een teveel aan pigment in het gezicht, hetgeen voor donkere vlekken in het gezicht zorgt. Dit wordt ook wel een zwangerschapsmasker genoemd. Het gezicht is daarentegen niet de enige plek waar je meer pigment kunt hebben. Herken jij een donkere streep bij jouzelf, die van de navel tot het schaambeen loopt? Ja, ook deze zwangerschapsstreep wordt veroorzaakt door een teveel aan pigment.

Luxepaarden baren vs budget sparen

Dé schattigste geboorteborden en raamstickers

De zwangerschap vordert, en de geboorte van jullie kleintje is steeds meer in zicht. De kans is groot dat jij je dan ook al bezighoudt met de volgende vraag: hoe maak ik aan de wijde wereld bekend dat onze kleine spruit geboren is? Veel ouders doen dit aan de hand van een geboortebord in de voortuin of een raamsticker aan de buitenkant van het raam. Geen inspiratie? Wij hebben de leukste ideeën op een rijtje gezet! 

Bekijk de leukste geboorteborden & raamstickers

Zachte babybilletjes

Niemand hoeft jou te vertellen dat je je baby menig keer (zeg maar gerust ontelbare keren) zult verschonen. Naast fijne luiers heb je hier ook billendoekjes voor nodig. Je vindt ze vanaf 1 cent al, en veel doekjes worden gekenmerkt door natuurlijke of extra zachte eigenschappen. Maar waar moet je op letten bij het aanschaffen van billendoekjes, en welke zijn de beste?

Bekijk onze favoriete billendoekjes
Dagboek van een zwangere

Bij het inluiden van het laatste trimester, verschenen ze daar dan toch: twee kleine stretchmarks onder op mijn buik. De 10+ kilo zijn we nu gepasseerd en die begin je te zien (en te merken).

Mybabywatcher

Jouw pretecho thuis

Met de Babywatcher maak jij gemakkelijk zelf jouw eigen pretecho thuis of waar je maar wilt.

Huur de Babywatcher